Skip to main content

Örebro med slott och herrgårdar, 4 dagar

Följ med på en härlig resa upp till landskapet Närke och upplev mer av omgivningarna runt Örebro! Slott, kloster och herrgårdar är trevliga inslag i denna resa. Vi lyssnar, lär och smakar oss fram genom denna upplevelse som är en intressant blandning av historia, natur, kultur!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1.: Hemorten – Örebro

  På morgonen lämnar vi hemorterna och beger oss norrut. Vårt första stopp på resan blir polkagrisarnas mecka, Gränna! Här gör vi ett besök på ett polkagriskokeri och har möjlighet att handla med oss lite goda polkagrisstänger innan vi kör vidare på vår resa. Under eftermiddagen gör vi ett besök på Linköpings Flygvapenmuseum. Här ser vi prisbelönta utställningar om militärflygets utveckling innan vi kör vidare till hotellet för denna resa, Clarion Hotel Örebro. Vi äter en god gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2.: Örebro

  Efter frukost ger vi oss iväg på dagens äventyr! Idag ska vi får se allt det vackra Örebro har att erbjuda. Dagen börjar med en guidad rundtur på Karlslunds herrgård. En vandring runt den gamla herrgården från 1800-talet är en kulturhistorisk upplevelse. Fynd från den yngre stenåldern visar att människor funnits vid Karlslund sedan lång tid tillbaka. Karlslund är ett stycke spännande historia, ett tidigare dagars teknikcentrum i miniatyr. Det var här som landets första glödlampa tändes. Vidare går färden till Riseberga klosterruin där vi gör en guidad tur tillsammans. Riseberga kloster var ett nunnekloster av cisterciensorden som var verksamt från år 1180–1534. Idag finns endast en ruin och landets största amfiteater kvar.

  Mätta efter en god lunch och fyllda med ny energi besöker vi Wadköping. Den historiska samlingen trähus som uppkallats efter Hjalmar Bergmans fiktiva stad. Vi gör en guidad tur i Wadköping innan vi lämnar den charmiga stadsdelen för att åka vidare till Örebro slott. Vår guide visar oss runt från slottets. Vi ser allt från slottets mörka och fuktiga fängelsehålor där krigsfångar, tjuvar och häxor satt fängslade, till de praktfulla salarna byggda för kungligheter som Karl IX, och Karl XIV Johan. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

  Örebro
 • Dag 3.: Örebro

  Pigga och glada sätter vi oss i bussen efter en stadig frukost. Dagens första stopp blir Nobelmuseet i Karlskoga. Björkborns Herrgård är Alfred Nobels sista svenska hem, här finns också hans laboratorium där han utvecklade många av sina uppfinningar. Efter ett spännande besök åker vi vidare till trästaden Nora där vi får en guidad tur längs gator med tidstypiska hus, kullersten och skvallerspeglar. Nora fick stadsprivilegier år 1643 och har i dag kvar välbevarade trähusbebyggelse från 1700- och 1800-talen. Vi får höra den intressanta historien om staden, järnvägen, bergsmännen och mycket mer innan vi beger oss hem till hotellet igen. Kvällen avslutas med en trevlig gemensam middag på en restaurang.

 • Dag 4.: Örebro – Hemorterna

  När vi har intagit vår frukost, packar vi väskorna och vinkar hejdå till Örebro. Under hemresan söderut stannar vi för kaffe och lunch innan vi når hemorterna på kvällen.

Hotell

Clarion Hotel Örebro, Örebro
Clarion Hotel Örebro ligger i centrala Örebro, 80 meter från gågatan Köpmangatan med bra shopping. Hotellet erbjuder gratis WiFi och rum med platt-TV med kabelkanaler. Som gäst kan du träna i tränings...