Skip to main content

Höga Kusten, 6 dagar

Hogakusten

Det här är resan för dig som söker naturupplevelser på riktigt hög nivå! Under vår resa besöker vi bland annat små fiskelägen, surströmmingens hemort - Ulvön och tar en tur på Inlandsbanan. Vi får även uppleva en unik kustnatur som ständigt växlar mellan mjuka dalgångar och storslagen vildhet och har i alla tider lockat besökare med sin skönhet och dramatik.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1.: Hemorten – Gävle

  Vår resa går norrut genom det vackra svenska sommarlandskapet. På lämpliga ställen stannar vi till för bensträckare, fika och lunch. På kvällen är vi framme i Gävle och checkar in på trevliga Clarion Hotel Winn. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2.: Gävle – Höga Kusten – Örnsköldsvik

  Skulebergets linbana utgår eftersom renoveringen dragit ut på tiden och de inte öppnat upp ännu.

  Efter frukost går vi ombord på bussen som längs vindlande vägar tar oss till världsarvet Höga Kusten en magisk sträcka längs höga kalottberg, gigantiska klapperfält, avsnörda havsvikar och isräfflor på runda berghällar.

  Efter ett lunchstopp når vi vårt första mål är ett besök på Naturum Höga Kusten som ligger ett stenkast från Skuleskogens nationalpark. Vi får en guidad visning där vi får ta del av landhöjningens förunderliga geologiska och kulturella historia. Därefter tar vi oss vidare till Fiskevistet, världens första surströmmingsmuseum! Här finns en unik utställning om den norrländska surströmmingskulturen samt utställningar om båtar, fiske, lotsning och människor i trakten

  Fulla av upplevelser och intryck åker vi vidare till dagens slutmål, Örnsköldsvik. Här checkar vi in på Scandic Örnsköldsvik innan vi möts upp för en gemensam middag på en trevlig restaurang i närheten.

  Hogakusten
 • Dag 3.: Örnsköldsvik – Ulvön – Örnsköldsvik

  Vi vaknar upp i denna vackra kuststad och njuter av en god frukost. Därefter sätter vi oss i bussen för en kort resa till Ullånger där vi sedan går på båten som tar oss ut till Ulvön. Ulvön ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga Kusten. Ön är mest känd för surströmmingen som tillverkats på ön i över hundra år. I den vackra skärgårdsmiljön finns restauranger, affärer och många gamla fina byggnader. Vi tillbringar några timmar på ön och tittar på bland annat Ulvö kapell som är Norrlands äldsta bevarande träbyggnad. Det blir även tid för lunch. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till Ullånger och tillbaka till hotellet. Vi får några timmar fritt där vi kan upptäcka vackra Örnsköldsvik innan vi träffas på kvällen för en gemensam middag på en trevlig restaurang.

  Hogakusten
 • Dag 4.: Örnsköldsvik – Östersund

  Mätta och belåtna efter frukost sätter vi oss i bussen och åker till Ragunda kommun för ett besök vid Döda Fallet – Sveriges genom tidernas största naturkatastrof. Här får vi en guidad visning och får höra om den hemska och fascinerande historien som utspelade sig natten den 6 juni 1796, då den stora Ragundasjön tömdes på bara fyra timmar. Vattenfallet Storforsen blev plötsligt torrlagt och Döda Fallet skapades. Efter detta gör vi ett tvärt kast i sinnevärlden och åker till den vackra byn Utanede. Här visar sig en sagolik syn för oss när vi kommer fram till den enda kungliga thailändska paviljongen i världen utanför Thailand – King Chulalongkorn Memorial Building. Även här får vi en guidad tur och får ta del av den fascinerande historien om varför en minnesbyggnad till en thailändsk kung har rests i hjärtat av Jämtland. Efter lunch åker vi vidare till sommarstaden Östersund där vi får några timmar fritt för egna upplevelser innan det är dags för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5.: Östersund–Mora–Karlstad

  Efter en tidig frukost sätter vi oss på tåget för en spännande resa med Inlandsbanan. Vi lämnar Östersund och åker längs Storsjön där odjuret sägs bo, vidare ner genom Härjedalens björntäta skogar. Vi kommer riktigt nära den svenska vildmarken och njuter av landskapet som susar förbi utanför fönstret. Vid Storstupet och Helvetsfallet, två gamla flottningsställen, saktar tåget in så att du kan se naturens eget skådespel.

  På eftermiddagen är vi framme i Mora som är känt för sina Moraknivar och Dalahästar. Vidare går färden med bussen mot Karlstad, där vi checkar in på bekväma Scandic Karlävlen. På kvällen äter vi en god middag i glada vänners lag.

  Dalarna
 • Dag 6.: Karlstad–Hemorten

  Efter en stabil frukost är det dags för hemfärd. På somriga vägar åker vi ner genom Sverige och på kvällen är vi framme på våra hemorter. Vi tar farväl av gamla och nya vänner och gläds åt alla fina minnen från vår resa.

Karta

Hotell

Clarion hotel Grand Ostersund
Clarion Hotel Grand, Östersund
Detta fyrstjärniga hotell i centrala Östersund ligger 350 meter från tågstationen Östersund västra. Här erbjuds gratis Wi-Fi, gratis tillgång till pool och bastu, samt rum med modern inredning. En pla...
Clarion Hotell Winn Gavle
Clarion Hotell Winn, Gävle
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design. Hotellet ligger mitt i centrala Gävle, vid Stortorget, nä...
Scandic Klaralven
Scandic Klarälven, Karlstad
Detta hotell ligger på Klarälvens strand och erbjuder gratis Wi-Fi och fri tillgång till gym, pool och bastu. Karlstads centrum ligger cirka 10 minuters promenad bort. Rummen på Scandic Klarälven har...
Scandic Ornskoldsvik
Scandic Örnsköldsvik, Örnsköldsvik
Detta hotell ligger bara 2 km från centrala Örnsköldsvik, Paradisbadet och Fjällräven Center. Gästerna får gratis tillgång till gym, pool och bastu. Scandic Örnsköldsvik erbjuder gästerna en kostnadsf...