Skip to main content

Höga Kusten, 6 dagar

Hogakusten

Det här är resan för dig som söker naturupplevelser på riktigt hög nivå! Under vår resa besöker vi bland annat små fiskelägen, surströmmingens hemort, vackra Ulvön och tar en tur på Inlandsbanan. Vi får även uppleva en unik kustnatur som ständigt växlar mellan mjuka dalgångar och storslagen vildhet och har i alla tider lockat besökare med sin skönhet och dramatik.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1.: Hemorten – Gävle

  Vår resa går norrut genom det vackra svenska sommarlandskapet. På lämpliga ställen stannar vi till för bensträckare, fika och lunch. På kvällen är vi framme i Gävle och checkar in på trevliga Scandic CH. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2.: Gävle – Höga Kusten – Örnsköldsvik

  Efter frukost går vi ombord på bussen som längs vindlande vägar tar oss till världsarvet Höga Kusten en magisk sträcka längs höga kalottberg, gigantiska klapperfält, avsnörda havsvikar och isräfflor på runda berghällar. Efter lunch når vi det fascinerande Skuleberget. En 1200 meter lång linbana transporterar oss enkelt hela vägen upp till toppen där vi får njuta av en av världsarvets vackraste vyer. Endast ett stenkast från Skuleskogens nationalpark ligger Naturum Höga Kusten. Här får vi en guidad visning innan vi fortsätter till vidare till Fiskevistet, världens första surströmmingsmuseum! Fulla av upplevelser och intryck åker vi mot dagens slutmål, Örnsköldsvik. Här checkar vi in på Scandic Örnsköldsvik Gemensam middag på under kvällen.

  Hogakusten
 • Dag 3.: Örnsköldsvik – Ulvön – Örnsköldsvik

  Vi vaknar upp och njuter av en god frukost. Därefter sätter vi oss i bussen för en kort resa till Ullånger och båten till Ulvön. Ulvön ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga Kusten. Ön är mest känd för surströmmingen som tillverkats på ön i över hundra år. I den vackra skärgårdsmiljön finns restauranger, affärer och många gamla fina byggnader. Vi tillbringar några timmar på ön och tittar på bland annat Ulvö kapell som är Norrlands äldsta bevarande träbyggnad. Det blir även tid för lunch. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till fastlandet och tillbaka till hotellet. Vi träffas på kvällen för en gemensam middag på en trevlig restaurang.

  Hogakusten
 • Dag 4.: Örnsköldsvik – Östersund

  Mätta och belåtna efter frukost sätter vi oss i bussen och åker till Ragunda kommun för ett besök vid Döda Fallet – Sveriges genom tidernas största naturkatastrof. Här får vi en guidad visning och får höra om den hemska och fascinerande historien som utspelade sig natten den 6 juni 1796, då den stora Ragundasjön tömdes på bara fyra timmar. Vattenfallet Storforsen blev plötsligt torrlagt och Döda Fallet skapades. Efter detta gör vi ett tvärt kast i innevärlden och åker till den vackra byn Utanede. Här visar sig en sagolik syn för oss när vi kommer fram till den enda kungliga thailändska paviljongen i världen utanför Thailand – King Chulalongkorn Memorial Building. Även här får vi en guidad tur och får ta del av den fascinerande historien om varför en minnesbyggnad till en thailändsk kung har rests i hjärtat av Jämtland. Efter lunch åker vi vidare till sommarstaden Östersund där vi får lite tid för egna upplevelser innan det är dags för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5.: Östersund–Mora–Karlstad

  Efter en tidig frukost sätter vi oss på tåget för en spännande resa med Inlandsbanan. Vi lämnar Östersund och åker längs Storsjön där odjuret sägs bo, vidare ner genom Härjedalens björntäta skogar. Vi kommer riktigt nära den svenska vildmarken och njuter av landskapet som susar förbi utanför fönstret. Vid Storstupet och Helvetsfallet, två gamla flottningsställen, saktar tåget in så att du kan se naturens eget skådespel. På eftermiddagen är vi framme i Mora som är känt för sina Moraknivar och Dalahästar. Vidare går färden med bussen mot Karlstad, där vi checkar in på bekväma Scandic Klarälven. På kvällen äter vi en god middag i glada vänners lag.

  Dalarna
 • Dag 6.: Karlstad–Hemorten

  Efter frukost är det dags för hemfärd, under kvällen är vi framme på våra hemorter. Vi tar farväl av gamla och nya vänner och gläds åt alla fina minnen från vår resa.

Karta

Avgångar & priser

AvresaTransportDestinationLediga platserFrån pris per person
2024-06-24BussHöga Kusten, 6 dagarFullbokad, väntelista9 695:-Ring för bokning

Hotell

Hotell Östersund, Östersund
Hotell Östersund ligger 5 minuters promenad från Östersunds centralstation och erbjuder gratis WiFi och fri parkering. Rummen har en platt-tv med satellitkanaler, och du bor bara 1 minuts promenad frå...
Scandic CH, Gävle
Scandic CH har ett perfekt läge intill Gävle centralstation. Här erbjuds gratis WiFi, ett gym och en bastu. I alla rum finns en lcd-tv med betalkanaler. Alla rum har också skrivbord och eget badrum me...
Scandic Klaralven
Scandic Klarälven, Karlstad
Detta hotell ligger på Klarälvens strand och erbjuder gratis Wi-Fi och fri tillgång till gym, pool och bastu. Karlstads centrum ligger cirka 10 minuters promenad bort. Rummen på Scandic Klarälven har...
Scandic Ornskoldsvik
Scandic Örnsköldsvik, Örnsköldsvik
Detta hotell ligger bara 2 km från centrala Örnsköldsvik, Paradisbadet och Fjällräven Center. Gästerna får gratis tillgång till gym, pool och bastu. Scandic Örnsköldsvik erbjuder gästerna en kostnadsf...