Skip to main content

Gotland, 4 dagar

Att vistas på underbara Gotland är som att vara utomlands fast i Sverige! Med sin säregna natur och spännande historia, sitt rika kulturliv och sina fantastiska stränder har ön något för alla. Vi upplever stadens medeltida miljö, Lummelundagrottan samt vackra Fårö. Här finns något att upptäcka för alla!

På grund av att destination Gotland ändrat sin tidtabell har vi fått ändra avresedatum från den 2 juni till den 28 maj.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1.: Hemorten – Visby

  Mycket tidig morgon samlas vi på bussen som ska ta oss mot vår avgångshamn Oskarshamn där vår båt till Gotland avgår. Vi har en härlig båtresa på ungefär 3 timmar framför oss och sedan anländer vi till underbara Visby. Visby är en grönskande stad, antal parker och planteringar är få men väl utnyttjade. Carl von Linné kallade staden ”Rom i ett nötskal” när han besökte ön år 1741. Beteckningen är ännu aktuell. Vi finner många historiska minnesmärken, fyllda av atmosfär från det förgångna. Shoppingen i Visby är en blandning från modernt till det genuint gotländska. Vår guide tar oss med på en intressant stadsvandring. Vi ser delar av den 3 kilometer långa ringmuren med 44 torn. Muren är ett av Nordeuropas
  bäst bevarade byggnadsverk. Vi får också se bl. a kyrkoruinerna från Visbys storhetstid samt de pittoreska små gränderna i medeltidsstaden. Vi checkar in på hotell Scandic Visby och efter en gemensam middag väntar sedan sköna sängar.

  Hemorten – Visby
 • Dag 2.: Norra Gotland

  Vi börjar dagen med frukost och därefter stiger vi ombord på bussen. Tillsammans med guiden ska vi göra en utflykt till de norra delarna av ön. Vi passerar Slite, där vi gör ett uppehåll vid ett kalkbrott och åker sedan vidare norrut. Vi åker mot färjeläget i Fårösund för en båttur till Fårö. Sedan kan vi börja vår resa på denna märkliga ö, där språket och sederna skiljer sig avsevärt från andra delar av Gotland. Fårö har bibehållit ett ålderdomligt kulturlandskap, förändringarna genom århundradena är obetydliga. Kustens vidsträckta raukfält och klapperstränder ger i sin storslagenhet intryck av urtid. Vägen går genom gles och vindpinad tallskog. Vid Fårö kyrka öppnar sig landskapet mot den breda havsbukten i öster. Under resan skådar vi beteshagar, steniga åkrar, spridd bebyggelse och fiskelägen som vittnar om det nödvändiga tillskott som fisket gav. Den karga alvarmarken betas fortfarande och fåret tycks vara en del av naturen. Vidare går färden till välkända Lummelundagrottan. Här får vi en guidad tur bland dessa spännande och trolska grottsalar med droppstenar i fantasifulla formationer. (tänk på att ta med oömma kläder) Framåt eftermiddagen är vi åter på hotellet och samlas under kvällen för middag.

  Norra Gotland
 • Dag 3.: Södra Gotland

  Dagen startar som vanligt med frukost. Dagens utflykt går först mot södra Gotland som kallas för ”Sudret” och är en gammal jordbruksbygd med bördiga jordar. Vår guide berättar för oss om denna vackra del av ön. Vi besöker bland annat öns sydspets där vi finner Hoburgen – en 750 meter lång och 150 meter bred strandremsa, fylld av raukar och söndervittrade kalkstensbranter. Som en galjonsbild tronar här Gotlands mest berömda rauk, Hoburgsgubben. Vi gör att besök i Öja kyrka, en av de vackraste kyrkorna på ön. Det höga tornet, som sudergutarna kallar ”Gragasi” (grågåsen), är känt som sjömärke. Vi beger oss tillbaka till Visby och till en trevlig restaurang. Vi bjuds på grillbuffé med tillbehör.

 • Dag 4.: Visby – Hemorten

  Efter en senare frukost har det blivit dags att ta farväl av Gotland för denna gång. Vår båt avgår till Oskarshamn under eftermiddagen och ankommer ca 20,00. När båten lägger till går vår färd mot hemorterna som vi når sent under kvällen. En oförglömlig resa till Sveriges största ö är till enda.

Karta

Avgångar & priser

AvresaTransportDestinationLediga platserFrån pris per person
2024-05-28BussGotland, 4 dagarMer än 87 795:-Boka
2024-08-25BussGotland, 4 dagarMer än 87 795:-Boka

Hotell

Scandic Visby
Scandic, Visby
Detta hotell i hamnen ligger mittemot Gotlands färjeterminal och bara 10 minuters promenad från Visbys medeltida stadskärna som finns med på Unescos världsarvslista. WiFi är gratis i alla rum. Du har...