Skip to main content

Östra Vättern med Visingsö, 3 dagar

Åk med på en trevlig resa runt vår näst största sjö, Vättern. Vi bor men perfekt utgångsläge, vid sjöns sydspets i Jönköping. Det blir besök på bland annat vackra Visingsö, historiska Vadstena, och intressanta Husqvarna museum och mycket mer. Följ med till Vättern och låt oss visa dig några av pärlorna.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1.: Hemorten - Jönköping

  Under morgonen lämnar vi våra hemorter och reser norrut, under förmiddagen når vi Vätterns sydliga spets och Jönköping. Vi börjar med ett besök på Husqvarna Museum där vi får återuppleva gamla minnen och se det som Husqvarnafabriken har tillverkat genom åren. Här finns allt från vapen, symaskiner, spisar, cyklar, motorcyklar, motorsågar, gräsklippare till alla tänkbara hushållsprodukter. Visste du att köttkvarnen har sålts i mer än 12 miljoner exemplar över hela världen? Nostalgi på hög nivå! Nästa besök blir på det intressanta tändsticksmuseet. I museet berättas levande tändstickshistoria. Vi möter både människor och maskiner som byggt upp tändsticksindustrin och utvecklade den till ett världsföretag. Besök en tändsticksarbetarbostad, se tryckpressar, uppfinningar och botanisera bland tusentals tändsticksaskar med olika etiketter och motiv. Nöjda med dagens besök åker vi den lilla biten bort till vårt fina hotell. Scandic Elmia. ( i katalogen står att vi ska bo på Elite Stora hotellet, detta är ändrat till Scandic Elmia) Efter incheckning äter vi en god gemensam middag.

  Hemorten - Jönköping
 • Dag 2.: Jönköping - Vadstena - Jönköping

  Efter en god frukost stiger vi på bussen för dagens utflykt. Först på agendan är ett besök på Vadstena Slott. Vadstena, vars pittoreska miljö är unik och välbevarad med många historiska byggnader och mysiga kullerstensgator. Två personer som bidragit till Vadstenas berömda stadssiluett är Gustav Wasa, som lät bygga Vadstena slott, och den Heliga Birgitta som lät uppföra den pampiga klosterkyrkan. Vi får tillsammans med vår guide en fängslande rundvisning av slottet.

  Vidare går färden till Övralid, mest känd som Verner von Heidenstams hem. Vi gör en intressant rundvisning med vår guide som berättar mer om gården och von Heidenstams liv. Sista stoppet för dagen gör vi i Forsvik. En av landets mest intressanta bruksmiljöer. Forsvik är en av Sveriges äldsta, dokumenterade industriella platser – en del av den svenska industrins vagga. En spännande miljö med bruksjärnväg och historiska byggnader för klensmedja, metallgjuteri och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Här möter du en bruksmiljö med en 600 år lång historia, där unika byggnader och spännande utställningar berättar om metallhantverk, teknik och livet i ett brukssamhälle. Vi återvänder till Jönköping och avslutar dagen med middag på hotellet.

  Jönköping - Vadstena - Jönköping
 • Dag 3.: Jönköping - Hemorten

  Frukost och sedan avfärd till Gränna där vi tar färjan över till Visingsö. I hamnen kan vi se resterna av Brahes slott Visingsborg samt den mycket vackra Brahekyrkan som uppfördes av grevarna Brahe på 1600-talet som slottskyrka till Visingsborgs slott. Vi börjar med att åka en kort tur med Remmalag, som är vagnar dragna av hästar, genom den vackra ekskogen. Vi har sedan egnentid att njuta av ön. Åter på fastlandet tar hemresan vid. Under kvällen når vi åter hemorterna och vi hoppas ni har många fina minnen med er i bagaget.

Karta

Hotell

Scandic Elmia, Jönköping
Detta hotell ligger intill Elmia Kongress & Konserthus och Rosenlundsbadet samt 10 minuters promenad från Vätterns strand. Här har du kostnadsfri tillgång till bastu, gym och lånecyklar. De ljusa rumm...