Skip to main content

Småland, 3 dagar

Följ med på en resa till det magiska, vackra och säregna landskapet, Småland! Upplev IKEAs historia, njut av världens godaste ostkaka till sköna historier på Hönsalottas Luffarmuseum och lär dig mer om glastillverkning på en resa till vårt grannlandskap. Det kulinariska Småland har mycket att erbjuda!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1.: Hemorten – Växjö

  Vi lämnar våra hemorter på morgonen och beger oss upp i de småländska skogarna. Första stoppet på vår resa är en riktig småländsk klassiker! IKEA Museum ligger symboliskt nog i världens första IKEA
  varuhus, i hjärtat av Älmhult. Vi får en guidad rundtur i det blågula museet och lär oss mer om IKEAs historia från hur det startade hemma på gården i Agunnaryd, där Ingvar Kamprad växte upp, till det första varuhuset i Älmhult och vidare ut i världen. Efter en god lunch på egen hand så gör vi ett besök på Huseby Bruk. Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i Kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet. Vi gör en guidad rundtur tillsammans. Sen eftermiddag checkar vi in på trevliga Quality Hotel Royal Corner i den ”lilla världsstaden” Växjö. Gemensam middag på hotellet.

  Hemorten – Växjö
 • Dag 2.: Utflykter

  En god frukost inleder dagen och vi åker sedan till Kosta Boda Art Gallery i Kosta, hjärtat av glasriket och ett stenkast ifrån glasugnarna på Kosta Glasbruk. Vi får en rundvisning i konsthallen där konstglas blandas med nya utställningar från Kostas berömda formgivare kända för sitt artisteri, sitt konstnärskap och sin förmåga att överraska och fortsätta utveckla unika tekniker inom glasformgivning. Kanske lockar det att köpa ett vackert konstglas i världsklass. Efter lunch på egenhand på Kosta Outlet beger vi oss vidare till Hönsalottas Luffarmuseum. Vi blir varmt välkomnande utav Snacke-Per och berättelser om den mycket unika och intressanta luffarperioden. Efter skratt, sång och ”världens godast ostkaka” i magen lämnar vi Hönsalottas Luffarmuseum och rullar tillbaka till Växjö och vårt hotell igen. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 3.: Växjö - Hemorten

  Vi avnjuter en sista god frukost i gott sällskap innan vi lastar in våra väskor i bussen och kör vidare mot Sveriges äldsta länsmuseum, Smålands Museum. Insamlingen av föremål påbörjades 1794 och museet fick lokaler i en egen byggnad 1885. Sedan drygt 25 år tillbaka finner vi också Sveriges Glasmuseum här. Vi kan följa glasets utveckling från äldsta tid till nutidens fantastiska svenska studioglas. Sen eftermiddag når vi åter våra hemorter efter en trevlig resa i vårt grannlandskap.

Karta

Hotell

Quality Hotel Royal Corner, Växjö
Quality Hotel Royal Corner ligger i Växjös centrum. Här erbjuds gratis WiFi och rum med kabel-tv och eget badrum med dusch. Storgatan med alla butiker ligger bara 50 meter bort. Alla rum på Quality Ho...