Östersjön runt, 7 dagar

ostersjonrunt

En fascinerande resa till några av våra spännande grannländer runt östersjön. Vi besöker två av de baltiska huvudstäderna och även polska Gdansk. Alla har sin egen karaktär och atmosfär. Lettiska Riga med sina breda boulevarder med jugendhus och litauiska Vilnius med sina otaliga kyrkor och vackra gågator. Under resan ser vi även det masuriska sjödistriktet i Polen samt besöker Hitlers Varglya i Ostpreussen.

På grund av ändrade färjetider har vi fått flytta avresedatum till den 13 augusti.
I vår katalog står det att avresedatum är 14 augusti.

Dagsprogram

 • Dag 1.: Hemorten – Stockholm

  Avresa från hemorten under morgonen. Under eftermiddagen kommer vi till Stockholm där färjan till Riga avgår 17.00. Vi reser med en av Tallink Siljas färjor och bor i insides tvåbäddshytt med båda sängarna på golvet. På kvällen äter vi en gemensam middag innan vi kryper till kojs i våra hytter.

 • Dag 2.: Riga

  Vi njuter av en god frukostbuffé innan färjan anländer till Rigas hamn strax innan lunch. I land gör vi en guidad rundtur av Lettlands trevliga huvudstad. Vi beundrar både den medeltida stadskärnan och den nyare jugendbebyggelsen. Efter rundturen checkar vi in på Radisson Blu Hotel Lavija som ligger nära gamla stan. På kvällen bjuds vi på en trevlig Folkloreshow och middag på Restaurant Lido.

 • Dag 3.: Riga - Vilnius

  Efter frukost gör vi ett besök på Rundale Palace. Slottet och dess omgivningar är ett av de förnämsta arkitektoniska minnesmärkena i barock- och rokokostil i Lettland. Vi får en trevlig rundvisning och äter en lunch innan det är dags att köra vidare. Nästa stopp blir vid pilgrimsmålet Korskullen, en av Litauens största sevärdheter. På berget finns kors i alla möjliga storlekar, former och färger och uppskattningsvis finns det över 100 000 stycken, en helt otrolig vy. När vi senare under dagen anländer till Vilnius checkar vi in på Hotel Panorama där vi ska bo i två nätter. Kvällen avslutas med middag.

 • Dag 4.: Vilnius – Trakai - Vilnius

  Efter frukost gör vi en stadsrundtur i denna intressanta stad. Delar av Vilnius lades i ruiner under andra världskriget men har senare återuppbyggts. Stadens historiska centrum finns med på UNESCOs världsarvslista och hyser många betydande byggnader från olika epoker, som gotik, renässans och barock. Tre mil väster om Vilnius finns den gamla kungaborgen Trakai. Det imponerande slottet är beläget strategiskt på en ö i sjön Galve och började uppföras på 1300-talet. Sedan dess har det byggts till i etapper och använts till både försvarsborg, palats och fängelse. Sedan mitten av 1600-talet började slottet förfalla och i början på 1900-talet restaurerades hela slottet och idag är det en av Litauens största sevärdheter. Här njuter vi både av en gemensam lunch och rundvisning av slottet innan vi vänder tillbaka till Vilnius. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

  Trakai
 • Dag 5.: Vilnius – Hitlers Varglya – Mragowo

  Frukost och därefter avresa mot Polen och området öster om Ketrzyn (Rastenburg) där Hitler hade sitt militära högkvarter på östfronten, kallat Varglyan. Vid Varglyan väntar en guide som visar oss runt. Idag är det bara ruiner som återstår av högkvarteret en vi kan fortfarande insupa känslan från denna historiska plats. Vidare går resan till Hotel Mazuria i Mragowo för en skön natts sömn och en gemensam middag.

 • Dag 6.: Mragowo - Gdansk – Gdynia

  Efter frukost stiger vi på bussen som idag tar oss till Gdansk. Tillsammans med vår guide gör vi en rundtur i denna fascinerande stad. Efter rundturen äter vi en gemensam middag innan vi rullar ombord på Stena Lines färja som ska ta oss till Karlskrona.

  Gdansk
 • Dag 7.: Karlskrona – Hemorten

  Frukostbuffé ombord på båten innan vi beräknas anlända till Karlskrona cirka 09.00.

Karta

Hotell

Hotel Panorama, Vilnius
Hotel Panorama ligger i Vilnius gamla stadsdel, 500 meter från Gryningsporten. Hotellet erbjuder rum med gratis WiFi, en tv med satellitkanaler och ett badrum med hårtork. De ljusa rummen på Panorama...
Radisson Blu Hotel Latvija, Riga
Det 4-stjärniga Radisson Blu Hotel Latvija ligger i hjärtat av Riga, 400 meter från stadens vackra gamla stadsdel. Här erbjuds elegant inredning, flera matställen, spafaciliteter och rymliga rum med g...